Commando Krav Maga

Del denne saken:
Skrevet av Ken-Thomas Kvæl   
tirsdag 12. juni 2007

knivangrepGjennom mange år har det Israelske forsvaret vært avhengig av å kunne trene opp unge menn og kvinner til ett høyt nivå i kompromissløs og effektiv ubevæpnet nærkamp på kortest mulig tid. Det man lærte dem ble i sin tur testet ut i et av verdens mest urolige områder. Under slike omstendigheter blir det snart klart hvilke teknikker og treningsmetoder som redder liv i kritiske situasjoner og hvilke som ikke tjener sin hensikt. Det man så står igjen med er en kompakt samling meget praktiske og anvendelige teknikker og treningsmetoder som sikrer realistisk trening og rask innlæring.

 

Commando Krav Maga (CKM) er utviklet av tidligere israelsk commandosoldat Moni Aizik. Med over tretti års erfaring fra skarpe militære oppdrag og som nærkampinstruktør for sivile og spesialstyrkene har han utviklet CKM som et formidabelt redskap for å trene opp personer i realistisk selvforsvar i en verden uten regler eller beskyttelse etter samme metode som det israelske forsvaret bruker til å trene opp sine soldater i nærkamp.

CKM-systemet er delt inn i åtte nivåer og omhandler alle tenkelige selvforsvarssituasjoner. Så snart en ny teknikk er lært inn øves den under stadig større press og etter hvert også under vekslende forhold som i mørket, på begrenset plass, i redusert belysning og ute på forskjellige underlag. Systemet omhandler forsvar mot slag, spark, kvelergrep, låser, holdinger, knivangrep og skytevåpen. Selvforsvar liggende på bakken er en viktig del av CKM-trening og denne tar hensyn til muligheten for at det kan være flere angripere og at skjulte våpen kan trekkes fram når som helst. Allerede på de tidligste nivåene i CKM er våpentrusler og angrep en viktig del av treningen på lik linje med hvordan man bør opptre dersom man har tatt et våpen fra en angriper.

 

Treningen tar også hensyn til de ulike fysiske reaksjonene man må regne med å oppleve ved et plutselig angrep: Man vil oppleve til dels kraftig elevert åndedrettsfrekvens noe som medfører at vi raskt føler oss slitne og tappet for krefter i slike situasjoner.  Stress og frykt medfører frigjøring av hormonet adrenalin beregnet på å spenne og klargjøre musklene for handling. Dette medfører ofte økt reaksjonstid og gjør slik at evnen til å utføre kompliserte finmotoriske bevegelser reduseres betraktelig. For å kvalitetssikre at de tekniske løsningene faktisk er anvendelig under vanskelige forhold og for å forberede utøveren på å arbeide hensiktsmessig under ekstreme situasjoner etterstreber man i CKM trening å etterligne virkeligheten så langt det lar seg gjøre. Forsvar mot ukjente overraskelsesangrep når man er helt utmattet er en fin pekepinn på om man mestrer teknikkene og er en hyppig anvendt treningsmetode.

Kjernen i CKM er systemets enkelhet. Teknikkene er få og enkle men har mange forskjellige bruksområder. Mange av de samme teknikkene kan brukes i flere forskjellige situasjoner, og mange situasjoner med vidt forskjellig utgangspunkt gir forsvareren muligheten til å benytte samme avslutning fordi flere av de innlærte reaksjonene fører til samme posisjon i forhold til angriperen. Dette er en av grunnene til at CKM kan læres raskt. Det er for eksempel ikke utviklet flere forskjellige teknikker avhengig av om en pistol holdes i høyre, venstre eller begge hender eller er rettet mot magen, brystet, eller ansiktet ditt. Mer avanserte løsninger som kontrollteknikker, nedtakninger og avvæpninger bygger også videre på de grunnleggende teknikkene for å sikre rask innlæring også på avansert materiale.

Ved å kombinere inngående kjennskap til menneskelig psykologi, fysiologi og erfaringer fra skarpe kamphandlinger er Commando Krav Maga et av de mest komplette og oppdaterte virkelighetsbaserte selvforsvarssystemene i verden i dag.

For informasjon om Commando Krav Maga instruktørutdanningen, treningsmuligheter i Norge og muligheten for å arrangere seminar i din klubb eller på deres hjemsted kontakt:

Commando Krav Maga Norge
v/Ken-Thomas Kvæl
Tlf: 975 63 685
e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.

 

instruktorkurs_london
Bilde fra instruktørkurs i London 18.-22. mai 2007. Norge får sine første instruktører i Commando Krav Maga!

    
 
< Forrige   Neste >