Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
20.05.18 at 14:49:03

Login with username, password and session length
* Home Help Search Login Register
  Show Posts
Pages: [1] 2 3 4 5 ... 31
1  Generelt / Diverse / Re: En politisk kulturell kamp on: 18.05.18 at 07:34:45
Joda, du har en interessant vinkling med flere gode poenger!

Veldig mange som ikke har noen personlig interesse av kampsport/kampkunst, burde likevel vite å verdsette et bredt og allsidig tilbud innenfor trenings- og fritidstilbud. "Multikultur" er et dynamisk begrep, som tillegges flere forskjellige betydninger. En ideologisk (normativ) tolkning av mulitkultur, er at et samfunn ikke skal konstitueres på bakgrunn av en majoritetskultur, men av flere, likestilte minoritetskulturer -- gjerne med helt forskjellige og inkompatible verdisyn. Denne ideologien er nok veldig mye mindre populær i Norge i dag enn på 90-tallet, men nok om det.  At kulturelt mangfold med fordel kan innbefatte veldig mye mer enn islam og kebab, er det vanskelig å være uenig i.

Men igjen: Mitt inntrykk er at kampsport, i hvert fall på mosjonsnivå,  opplever en økende grad av popularitet i Norge. MMA-stevner, først og fremst UFC, omtales jevnlig  (enskjønt veldig overfladisk) i medier som VG og TV2. Faren for å få spolert utfallet av kamper man ikke har sett, er dermed veldig mye større enn for 10 år siden.

At stilarter som f. eks karate muligens har en mindre appell enn tidligere, skyldes nok sammensatte årsaker. Én ting er at utvalget innenfor kampsport og selvforsvar har blitt veldig mye større. Samtidig har karate har fått rykte på seg for å ha blitt "utvannet" og "mykt". Jeg vet ikke nok om karate til å uttale meg om stilartene(e) har blitt korrumpert i Norge, og at jakten etter å gjøre det til et familievennlig og stuerent konsept, har gjort at man har beveget seg langt ifra det filosofiske og kamptekniske utgangspunktet. Men dette er, så vidt jeg har forstått, en utbredt oppfatning.
2  Generelt / Film/TV & bilder / Re: Tornadospark on: 18.05.18 at 07:17:01
Stilig spark! smile
Hvordan er det med aktivitet i klubben for tiden?
3  Disipliner / Jeet Kune Do / Re: lÆring av jkd on: 15.05.18 at 11:25:28
VING TSUN ER VEL MENT SOM SELVFORSVAR MENS JKD ER VEL MEIRE KAMPSPORT I DRAMMEN TRENE DEM IKKE JKD,MEN MUAY THAI DEM SOM TRENE VT FOR OG SUPLERE KAMPSPORT HAR HØRT RYKTER OM AT DET KANSJE STARTE OPP MED JKD VI FÅR SE FOR ØYEBLIKKET TRENE JEG INGEN TING ER PÅ FLYTTE FOT TIL DRAMMEN FORHÅPENLIG VIS I LØPE AV SOMMERN OG DA SKAL JEG PRØVE KOMBOEN VT OG MT
 boxing boxing CHRISTIAN LARSEN

Nja, JKD er vel på ingen måte noen sport. Et av hovedpoengene med systemet var vel nettopp å utvikle effektive selvforsvarsteknikker uten å la seg begrense av regler eller andre ikke-pragmatiske hensyn ...
4  Generelt / Diverse / Re: Sjekke kunstens art on: 11.05.18 at 07:52:09
"Nunchakuer til folket" bør vel kunne være en kjernesak for Senterpartiet i 2019?
5  Generelt / Diverse / Re: En politisk kulturell kamp on: 11.05.18 at 07:48:42
Engasjementet ditt er beundringsverdig, men jeg er ikke umiddelbart overbevist om at premisset ditt -- at kampsport og kampkunst er i ferd med å dø ut -- stemmer. Én ting er at dette forumet har vært dødt i noen år, men finnes det noen data som viser at folk trener mindre kampsport nå enn tidligere? Mitt umiddelbare inntrykk er snarere det motsatte ...
6  Generelt / Film/TV & bilder / Re: Karate Kid The Saga Continues Cobra Kai on: 11.05.18 at 07:28:46
Hei alle sammen. En ny series av Karate Kid har blitt lagt på Youtube. Serien er på 10 episder og er 100% gratis.

https://www.youtube.com/watch?v=_rB36UGoP4Y&list=PLxm--8AYWEDelTYpYi2zulMEw-0T-M5IH

Det er veldig kult at denne serien blir en realitet -- 34 år etter den originale Karate Kid-filmen!
Nå er det riktignok bare de to første episodene som er helt gratis på YouTube. Ettersom YouTube Red ikke er tilgjengelig i Norge (noget som fremstår som litt merkelig i 2018, men pytt), må man kjøpe enkeltepisoder til 19 kroner, så vidt jeg kan se.
7  Disipliner / Taekwon-Do / Re: Interesse i Kukkiwon for mer praktisk orientert Taekwondo. on: 02.05.18 at 08:48:41
Interessant! Er denne dynamikken og teknikkutviklingen kontroversiell innenfor de ulike TKD-miljøene, eller? 
8  Disipliner / Andre / Re: Systema i Norge on: 02.05.18 at 08:47:33
Hi, we will host 4 outdoors workshops during the summer:

3. July 2018, 18h, CHAIN & STICK (movement and force dispersing)
17. July 2018, 18h, STRIKES & KICKS (force absorption, delivering and taking)
7. August 2018, 18h, KNIFE (awarenes, distance, defense, disarming principles)
16. August 2018, 18h, KNIFE IN A FIGHT (offensive usage, resistance pressure testing, dueling)

Price kr.200 per seminar
Every psycho-physically healthy 18+ person no matter martial arts experience is welcome to join.
Location: https://goo.gl/maps/QcjTSD9hp562 Grass field below NIH, where Snøparken is during the winter
Instructor: http://systema-oslo.com/instructor.html

Outdoor seminar note: In case of heavy rainfall might be moved day before of after. Follow event notifications on FB to know. If you don't use FB communicate in other way, be creative, find us.
Link to list of these events on FB: Systema Oslo summer workshops

MVH

Interessante greier, jeg skal jommen klare å få med meg ett av disse seminarene, i hvert fall!
9  Disipliner / Filipino Martial Arts / Re: kali og annet filipinsk kamsport i oslo on: 10.04.18 at 19:09:53
Har oslo kali på facebook tenkte  bare jeg skulle høre her er på flytte fot til drammen i løpe av året så det ermulig at jeg drar på seminar til oslo det er vel det nærmeste drammen confused_1 confused_1 boxing boxing

Ja, Oslo ligger en liten halvtimes kjøring (eventuelt togtur) fra Drammen, så det bør absolutt være gjennomførbart å dra dit på seminarer.
10  Disipliner / Jeet Kune Do / Re: jkd trening on: 10.04.18 at 19:07:14
SER drammen kung fu klubb er begynt med thai boksing så jeg skal suplere det med ving tsun når jeg kommer dit boxing boxing er mange år siden jeg har trent aktiv kun daska på boxing ball i ny og ne regner med at jeg skal begyne og jogge litt for og få liv i kondisen har logge i snart 10 år og ikke gjort noe annet en og gått litt ute av og til smile biggrin

Kondisjonstrening er alltid bra, men det kan du vel begynne med allerede nå -- uavhengig av hvor du bor hen? smile
11  Disipliner / Jeet Kune Do / Re: jkd trening on: 18.03.18 at 15:59:28
HEI vilken kampsport er det mest hensikts messig og trene i henhold til jkd er det muy thai confused_1 confused_1 tenker på spark og slag såg bare på inosanto dvd og der hva thai boxing som ble vist i en film

christian larsen clown2 clown2 clown2 clown2

Eh, i "henhold til JKD" er nok det mest hensiktsmessige å trene...JKD. smile
Men hvis Muay Thai er mer aktuelt å trene i din situasjon, er det nok ikke det dummeste med tanke på overførbarhet, nei.
12  Disipliner / Jeet Kune Do / Re: En analyse av Bruce Lee`s demo sparring for 50 år siden on: 18.03.18 at 15:58:06
Det er artig å se såpass grundige og detaljerte analyser. At Bruce Lee hadde et godt blikk, kvikt fotarbeid og kjappe, presise teknikker -- er det fint liten tvil om!

Personlig mener jeg dog at analytikeren her "overanalyserer" litt. Med det mener jeg at han tar utgangspunkt i ganske lett poengsparring (som klippene viser) og drar slutninger om hvordan Bruce Lee ville ha gjort i et fullkontaktsscenario. Fullkontakt er som kjent en helt annen lek. En ser av klippene at Lee er fint lite bekymret for å bli truffet (høy hake, lav guard, gidder ikke å blokke lowkicks etc). Det kan være rasjonelt innenfor en poengplukke-kontekst, siden han tydeligvis var så tempo- og ferdighetsmessig overlegen her, at utfallet aldri var i tvil. Hadde han derimot gått mot motstandere som kunne slå og sparke med full kraft, er jeg rimelig sikker på at han ville ha gjort de nevnte tingene litt annerledes.

Det finnes etter min erfaring mange semi- og lettkontaktutøvere som har imponerende kjapt fotarbeid, men som ikke slår eller sparker hardt. Igjen: Innenfor regelverkene de utvikler teknikkene innenfor, er det helt fornuftig, siden det faktisk ikke er lov å trøkke til. Skal en velge mellom å være kvikk til beins eller slå hardt, er det liten tvil om hva som bør prioriteres. Samtidig finnes det også utøvere som klarer å dra med seg et slikt fotarbeid inn i fullkontaktssammenhenger, og kombinere det med solid slagkraft. Ett eksempel er Michael Venom Page:

https://www.youtube.com/watch?v=aZ-0eee-rSc

En annen som kombinerte slagkraft med å flytte seg lynraskt rundt på tåballene (dog uten å kunne forsvare seg mot lowkicks, som kampen her viser) var Rick Roufus. Kombinasjonen etter 1.22 er en av mine favoritter:

https://www.youtube.com/watch?v=Lpl_7w8-jTE

Kunne Bruce Lee også levere knallharde teknikker og kombinasjoner -- kombinert med det raske fotarbeidet som klippet til Leif viser? Meget mulig! Jeg tviler ikke på at han utviklet sine teknikkpreferanser på bakgrunn av erfaring som også innbefattet både gatekamper og treningsøkter hvor begge parter gikk hardt. Men det hadde vært interessant å se et slikt klipp, for å se om han (som jeg antar) gjør litt andre tekniske og strategiske valg da. smile
13  Disipliner / Jeet Kune Do / Re: Bruce Lee og MMA on: 04.03.18 at 18:23:48
Nei, jeg ville ganske riktig ikke ha utsatt meg for regelmessig sparreøkter hvor det var fritt frem for å skalle, bite eller slå med flaske. smile Det er, som du er inne på, en god grunn til at man i det vesentlige trener med beskyttelsesutstyr. Like fullt var poenget mitt at man er godt forberedt på å håndtere det å bli slått av en tulling på gata (fremfor å f. eks fryse), dersom man er vant til regelmessig, tøff sparring med kompetente motstandere. Vi er åpenbart sterkt uenige når det gjelder graden av overførbarhet her, men det er en ærlig sak.

Når det gjelder å gjøre selvforsvarstrening realistisk, har jeg troen på å tenke og trene situasjonsspesifikt. Nærmere bestemt bør en være bevisst på:
-- Hva slags trusler er påregnelige?
-- Hva er "modus operandi" i slike tilfeller?
-- Hvilke forutsetinger har man selv, fysisk, teknisk og psykologisk?

Når dette er definert, er det lettere å legge opp f. eks scenario-trening hvor de pre-definerte utfordringene er representert. En 100 kilo ting sykepleier som jobber med tidvis utagerende psykiatri-pasienter, vil trolig ha andre bekymringer å trene imot enn en 50 kilo tung kvinne som regelmessig opplever ubehageligeter på vei hjem på kveldstid.

 Scenario-trening bør naturligvis inneholde tøff kontakt og realistiske stressorer, dog på et nivå som ikke innebærer unødig skaderisiko. (Her kan det absolutt være vanskelig å legge realismen på et riktig nivå). En kan alltids innvende at denne typen trening ikke passer for alle. Hard kontakttrening er ubehagelig og står i brutal kontrast til den trygge og skjermede hverdagen de fleste av oss lever i. Men en trener jo nettopp på å kunne håndtere særs ubehagelige eventualiteter, og realistisk trening vil de måtte innbefatte en del ubehag.

14  Disipliner / Jeet Kune Do / Re: Bruce Lee og MMA on: 01.03.18 at 13:04:29
Jeg mener fortsatt du går for langt i å skissere fiktive vesensskiller. For å utdype:

1. Størrelse og fysisk kamp spiller en viktig rolle i all ubevæpnet kamp. Vektklasser i kampsport er et uttrykk for dette. På gata finnes det ikke vektklasser, men man er like fullt underlagt fysikkens lover.

2. Jeg har opplevd knyttnever, springskaller og annet snacks fra utelivsgjester, straffeinnsatte etc. Spesielt behagelig blir den slags aldri, men de desidert kraftigste smellene (med påfølgende skadefølge) har jeg utvilsomt fått i kampsportsammenheng, fra teknisk og fysisk kompetente motstandere.

3. "Kjappe og penetrerende" er vel adjektiver som stort sett treffer idealene for gode slag innenfor de fleste systemer innenfor kampsport og selvforsvar, ikke bare JKD.  Det samme gjelder i høyste grad "godt fotarbeid", vil jeg videre påstå. smile Å ha en god "power-jab" med strong lead vil absolutt kunne være et stort/avgjørende aktivum i en selvforsvarssituasjon. Spanjolen du linker til har åpenbart dette på plass. Det har også norske JKD-ere som Torbjørn (Moss) og Leif (Molde). Men igjen: Slagkraften de faktisk genererer, har også en hel del med styrke og størrelse å gjøre, uavhengig av hva slags system slagteknikken har sitt utspring ifra.

Ellers er jeg helt enig med deg i at det å sparre med utrente individer kan være kaotisk og overraskende vanskelig!  ph34r Kompetente boksere slår f. eks sjelden eller aldri ville svingslag, mens det er påregnelig å møte på akkurat dette fra en rabiat overfallstulling på gata. Selvforsvarstrening bør ta den slags innover seg.
15  Disipliner / Jeet Kune Do / Re: Bruce Lee og MMA on: 26.02.18 at 08:43:01
Vi vet faktisk relativt mye av hva som er modus operandi blant folk som sloss på gata i ulike samfunn. Mye har vært skrevet om det i forumets glansdager, og moderne selvforsvarssystemer er jo nettopp utformet på bakgrunn av slike erfaringer. "Realitetsbasert selvforsvar" baserer seg jo nettopp på reelle selvforsvarsscenarioer. I vest-europeiske samfunn er typiske angrep:
- Svingslag
- Springskaller
- Hodelåser/primitiv grappling
- Kvelertak

Konkrete konsepter som pensador (i forhenværende Keysi FIghting Method), crazy monkey-guarden, hjelmen til Defendo og lignende er utviklet som løsninger på faktisk erfarte problemer -- av mennesker med relevant erfaring på området. Å trene inn høyprosentløsninger på påregnelige utfordringer er altså ikke mystisk, selv om en jo alltid kan være uheldig og bli utsatt for uforventede ubehageligheter. 

Jeg skal på ingen måte plassere meg selv i rollen som selvforsvarsguru, men kan i all ubeskjedenhet si at jeg har en del erfaring når det gjelder "profesjonell" maktbruk mot ulike grupper av bråkmakere (blant  Når det gjelder overfarheten av teknikker, er det veldig påfallende at teknikker som fungerer greit mot sterke og kompetente grapplere, fungerer helt utmerket mot vanlige kjeltringer. Et godt, gammeldags frontspark i magen er også ypperlig egnet til å passivisere en hissigpropp med flaske i hånden.  Mine erfaringer tilsier altså at du (sterkt) overvurderer forskjellen mellom å habituere velfungerende kampsportsteknikker kontra selvforsvars- og nødvergeteknikker.

I sosiale kontekster hvor bruk av kniv og stikkvåpen er vanlig, er nok forskjellene større. Grappling mot en med kniv er satans ugreit, og en må tenke ut helt andre løsninger. Jeg har vært heldig nok til å slippe å teste dette utenfor rene treningssammenhenger. Å kjempe ubevæpnet mot kniv vil uansett medføre at en har oddsen sterkt imot seg, så de fleste med stortstilt erfaring på området er trolig døde. smile


Men her blander du studiotrening ment for selvforsvar og studiotrening ment for konkurranse. Jeg tok en titt på noen av disse Keysi FIghting Method-videoene. De fleste av dem er laget for promo, så jeg skal la tvilen komme til gode om hvordan dette ville fungert på gata. Men motsatt vei, altså i en profesjonell MMA-kamp, ville dette neppe fungert særlig godt: https://www.youtube.com/watch?v=NA5keHPgyDg

Men det er vel heller neppe  meningen med treningen i Keysi FIghting Method. Den er for gata, litt for å være sosial med en klubb og litt for å holde seg form. Eller hva? smile Det er mulig du har bedre eksempler på videoer om Keysi Fighting Method eller Crazy monkey for den saks skyld, så jeg legger ikke denne videoen ut for å disse arten på noen måte. Men som jeg har beskrevet tidligere:

Flere år med MMA-trening programmer utøveren for nettopp MMA og MMA-regler. Tidligere nervomuskulær programmering fra gata vil dermed gradvis svinne bort. Selvsagt ikke helt, men neppe lenger på et nivå som den en gang var. Så selv om verktøyene man bruker i MMA er, teoretisk sett, ypperlige til å uskadeliggjøre en person, er det stor forskjell på å bruke dem i oktagon og ute på gata. Jmf. tidligere beskrevde faktorer.

Sånn sett ville jeg faktisk heller "satt pengene på" en Keysi FIghting Method-utøver på gata, DERSOM treningen hadde vært realistisk nok (det avhenger selvsagt av instruktøren og elevene),  enn på en profesjonell MMA-utøver på gata. Det samme hadde jeg gjort med JKD, dersom treningene er realistisk nok (nok av klubber som hverken trener for selvforsvar eller for sport). Eller hvilken som helst stilart for den saks skyld.

Jeg blander strengt tatt ingenting, tvert imot skrev jeg eksplisitt at teknikker og applikasjoner fra fullkontaktskampsport har en stor overførbarhet til selvforsvarsbruk. Ja, etter min erfaring er den faktisk vesentlig større enn hva du antyder. Et frontspark som fungerer bra mot en kompetent utøver i ringen, fungerer enda bedre mot en full bråkmaker på byen. En nedtakning som anvendes med høy suksessrate mot habile grapplere, vil ha enda høyere suksessrate mot en utrent idiot som går amok på T-banen. Her ligger det selvfølgelig et betydelig antall teknikktreningstimer bak den aktuelle suksessraten, i tillegg til applikasjon  under sparring.

Når det gjelder KFM, er det helt korrekt at det er et rent selvforsvarssystem. Jeg har aldri trent KFM, eller etterfølgerne Keysi eller Defence Lab, men vet at drillene, grunnstillingen og teknikkene er utviklet på bakgrunn av realitetstesting mot flere motstandere. Som mange andre RBSD-systemer legges det til grunn idealer om grovmotorikk, et begrenset antall teknikker og en utgangsposisjon som er ment å skulle være appliserbar i møte med ulike utfordringer på forskjellige avstander. Grunnfilosofien er vel egentlig ikke så ulik JKD, selv om resultatet (løsningene) utvilsomt er annerledes.

Crazy Monkey er et system jeg har større erfaring med. Det er også utviklet på bakgrunn av Rodney Kings erfaringer som dørvakt, samt generelle erfaringer fra et voldsbelastet samfunn i Sør-Afrika. Han har imidlertid en omfattende bakgrunn fra BJJ, boksing og muay thai, og har med det utgangspunktet laget et "gatetilpasset" system som blant annet tar utgangspunkt i bare never (som fordrer en mer aktiv guard enn når man har hansker). Her er en inne på et av mine poenger: Det er unektelig forskjeller mellom konkurranse og kamp på gata. Men hvis en har solid fullkontaktsbakgrunn snakker en om gradsforskjeller, ikke fundamentale vesensforskjeller.

Når det gjelder løsninger på å slå med bare never, og deres sårbarhet i møte med hodeskaller, albuer etc, ser man en del ulike tilnærminger. Jeg vet at gjengen i JKD-klubben i Moss slår konsekvent med vertikal neve og bruker en del tid på knokeherding, og det er ingen tvil om at de har slagkraften i orden. I systemer som Keysi og "The Approach" (samt mange flere) unngår man knyttet neve helt og fullt, men foretrekker hammer-, underarm- og albueslag. Det er mange veier til Roma, og alt det der. smile

Pages: [1] 2 3 4 5 ... 31
  Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines