Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
18.10.18 at 00:43:08

Login with username, password and session length
* Home Help Search Login Register
Kampforum.no  |  Generelt  |  Selvforsvar (Moderators: Rune Lind, Tormod, Simon Flack)  |  Topic: Selvforsvarsbok med bla.a. Cecilia Brækhus 0 Members and 1 Guest are viewing this topic. « previous next »
Pages: 1 2 [3] 4  All Go Down Print

Selvforsvarsbok med bla.a. Cecilia Brækhus

Shemhazai
******
Posts: 1103
Veteran
Offline Offline

Homo Homini Lupus
« Reply #30 on: 19.10.12 at 11:49:09 »

Jeg er veldig imot at jenter skal læres at de kan klare seg fysisk mot en man på gata.

Leit å si det, men jeg er enig. Det ER mulig, men det skjer kun unntaksvis, f. eks. hvis jenta er ekstremt kampsportkyndig/topptrent, og fyren tilfeldigvis ikke er spesielt sterk/tøff/motivert (og helst ubevæpnet). Problemet med slike selvforsvarskurs er at de - enten det er meningen eller ikke - gir inntrykk av at en hvilken som helst dame kan lære 'enkle triks' som vil være nok i de aller fleste situasjoner. Det er bullshit.
Logged

Arte suave.
oompa-loompaen
****
Posts: 399
Gammel ørn
Offline Offline

« Reply #31 on: 19.10.12 at 14:11:02 »

Jeg er veldig imot at jenter skal læres at de kan klare seg fysisk mot en man på gata.

Leit å si det, men jeg er enig. Det ER mulig, men det skjer kun unntaksvis, f. eks. hvis jenta er ekstremt kampsportkyndig/topptrent, og fyren tilfeldigvis ikke er spesielt sterk/tøff/motivert (og helst ubevæpnet). Problemet med slike selvforsvarskurs er at de - enten det er meningen eller ikke - gir inntrykk av at en hvilken som helst dame kan lære 'enkle triks' som vil være nok i de aller fleste situasjoner. Det er bullshit.
enig...
men jeg er også skeptisk til att en mann skal lære seg "knep" for å komme seg unna skarpe situasjoner....

det kan KANSKJE hjelpe å ha drevet med fullkontakt kampsport en god stund,men det er langt fra noe man bør basere noe som helst på
Logged

stomp on your ego!
AndersBreiflabb
*
Posts: 2636
Veteran
Offline Offline

« Reply #32 on: 19.10.12 at 16:25:45 »

Jeg kjenner et par jenter på 80+ kg som ikke bare er sterke, men også ganske tøffe. Er ganske sikker på at disse hadde hatt en relativt ok sjanse om de hadde hatt noen måneder/år med god trening.

Dog er det dessverre slik at ei jente på 50-60kg har liten sjanse uansett. En mann på 50-60kg stiller ganske svakt med mindre han er godt trent og møter en som ikke er det. Og tar man i betraktning at ei jente på 50-60kg besitter vesentlig mindre styrke enn en mann, så er et et enkelt regnestykke.

Betyr det at jenter kan gi opp å lære seg selvforsvar? Nei, ikke nødvendigvis, men fokuset må være annerledes - og skal man ha noe utbytte av den fysiske biten, så snakker vi om år med trening.
Logged
Cedolf
******
Posts: 1214
Veteran
Offline Offline

« Reply #33 on: 19.10.12 at 16:58:35 »

Ettpar kjappe over nesa fra ei 60kg dame kan gi det sekundet som skal til for å få muligheten til å løpe. Så hvorfor si at det ikke fungere? Det kan fungere, uavhengig av gjerningsmannens vekt, men det betyr ikke at det er en garanti for at det fungerer. Det bør heller ikke framstilles som at det fungerer. Men det KAN fortsatt fungere.

Ingen skal komme å si at et velplassert spark i balla eller fingrer i øynene ikke fungerer. Disse kan også fungere, men heller ingen som kan garantere at teknikkene alltid vil fungere. Ukentlig blir MMA-fightere satt ut pga ballespark og fingrer i øynene.
Logged

Lagt opp som aktiv utøver.  Nå keyboard martial artist!
AndersBreiflabb
*
Posts: 2636
Veteran
Offline Offline

« Reply #34 on: 19.10.12 at 17:56:45 »

Alle har vel sett denne?  laugh

ikke fortelle meg at ikke den dama kan hamle opp med små menn iallefall  bleh

 http://www.youtube.com/watch?v=hLyJqZD8cts&feature=youtube_gdata_player
Logged
Ch_Omega
« Reply #35 on: 20.10.12 at 00:15:56 »

Okay, jeg har noen øl innabords nå, så beklager om dette blir veldig rotete skrevet, men jeg har inntrykk av at endel her mener at fordi kvinner har mindre styrke og masse enn menn, er det så og si helt håpløst uansett om de først har havnet i en fysisk overfallssituasjon, og at man dermed så og si utelukkende bør satse på unngåelsestaktikker, oppmerksomhet og bevissthet, fremfor kortere selvforsvarskurs. Her er jeg uenig, og mener selv kortvarig trening på ulike former for fysisk motstand absolutt har noe for seg for kvinner. Ja, selvfølgelig vil kvinner ha et stort handikap i en slosskamp med en mann grunnet styrkeforskjeller, men her er det viktig å skille mellom selvforsvar og slosskamp.

Et selvforsvarskurs har ikke til hensikt å trene en kvinne til å *overvinne* en mann i slosskamp, men til å gi henne noen teknikker som forhåpentligvis vil øke hennes muligheter til å  utøve fysisk motstand i en overfallssituasjon dithen at det kanskje vil gjøre det mulig for kvinnen å flykte. At ingen fysiske forsvarsteknikker er 100% reliable, og at kvinner i utgangspunktet har et handikap grunnet styrke/masse-forskjeller, er derfor etter min mening i seg selv ikke noen grunn til å totalt unnlate å trene selvforsvarsstrategier overhodet, fordi null forsøk på forsvar har ca. like stor sjangse til å lykkes.

Jeg har to venninner samt en eksdame som har vært i ubehagelige situasjoner på vei hjem fra byen, der nettopp det å gjøre fysisk motstand gjorde de istand til å forlate situasjonen helskinnet. Dette er ikke fordi de hadde trent kampsport i åresvis(ingen av de hadde noen kampsporterfaring, bortsett fra eksen min som hadde blått belte i kyokushinkai), eller fordi de er spesielt sterke, men fordi de gikk bananas i situasjonen og slo, sparket og bet, kombinert med hyling og skriking. Dette gjorde at gjerningsmannen i samtlige tilfeller flyktet og nettopp dette, samt at de fleste overfallsvoldtekter foregår i situasjoner der offeret har vært beruset samt på et sted der det er potensielt lite vitner, er jo et tegn på at voldtektsmenn ønsker lette ofre som overfallsmannen kan dominere psykisk og fysisk. Voldtekter handler nemlig svært skjeldent om sex men derimot om dominans, og et offer som viser seg å være vanskelig å dominere, blir desto mindre attraktivt for en overfallsmann.

Jeg tror veldig mange mannlige kampsportutøvere, særlig de som har trent en god del år og interesserer seg for RBSD, går rundt inne i en egen fatalistisk boble der en har worst-case-scenarier som et slags benchmark for hvordan situasjoner vil arte seg, og antagelig ubevisst går rundt men en oppfattning av at gjennomsnittsmannen er mye sterkere enn han faktisk er, fordi de fleste menn de er fysisk i kontakt med, gjennom trening og liknende, er andre godt trente kampsportutøvere.

Jeg har selv i jobbsammenheng(akuttpsykiatri/sikkerhetspost samt konsertvakt ved enkelte festivaler) fysisk totaldominert relativt store menn uten kampsporterfaring, kun ved bruk av temlig basic grappling i ulike situasjoner, og det er ikke fordi jeg er spesielt stor (jeg er 180 og veier bare 74kg) eller fantastisk teknisk god (definitivt ikke), men heller fordi de fleste(og her finnes det selvfølgelig unntak) som faktisk ikke trener kampsport eller bedriver jevnlig fysisk aktivitet av noe slag, rett og slett er mye svakere og dårligere til å sloss en det man lett kan tro om man bruker andre, godt trente kampsportutøvere som standard. Dette betyr SELVSAGT ikke at man skal undervurdere noen som helst form for fysisk konfrontasjon eller mennesker som er psykisk istand til å utøve vold mot andre, men det er da virkelig ikke hensiktsmessig å overvurdere de så til de grader heller?

For å komme til poenget mitt, så mener jeg at unngåelsesstrategier, streetsmarts og opptrening i å være bevisst på sine omgivelser SELVFØLGELIG er det viktigste når det gjelder selvforsvar for kvinner, men i motsetning til endel andre her, så mener jeg også at enkle grovmotoriske kampteknikker også er hensiktsmessig å lære bort. Det viktige her er å lære de bort på riktig måte, og med riktig instilling, slik at man unngår nettopp situasjoner der kvinner forlater selvforsvarskurset og tenker at de nå ikke trenger å være forsiktige på vei hjem fordi de "kan forsvare seg".

Om kvinner forlater et selvforsvarskurs og tenker dette, har personene som har avholdt kurset rett og slett gjort en jævlig dårlig jobb, men feilen her ligger ikke i å lære bort kampteknikker, men heller at de har lært bort teknikkene i helt feil kontekst. Om man skal ha med fysiske teknikker i et selvforsvarskurs er det derfor ekstremt viktig å gjøre kvinnene bevisst på at dette er teknikker som er ment å brukes i et absolutt worst case scenario, og at de absolutt ikke læres bort for å gjøre kvinnene i stand til å "banke opp" en potensiell overfallsmann, men kun læres bort for å gi de en noe økt sjangse til å kunne flykte fra en overfallssituasjon OM alt annet har gått til helvete. Siste utvei altså.

Om man klarer å realitetsorientere kursdeltagerne på en ordentlig og hensiktsmessig måte, og hovedfokuset i kurset er å unngå å havne i en overfallssituasjon for enhver pris(altså strategier for å ikke havne i situasjonen i utgangspunktet), og der det også understrekes at de få fysiske teknikkene som læres bort er absolut siste utvei og absolutt ikke noe som garantert får deg ut av en farlig situasjon, ser jeg det som en styrke at et selvforsvarskurs, selv et relativt kortvarig ett, også innebærer enkle og grovmotoriske teknikker.
Logged
richo
*
Posts: 32
Forummedlem
Offline Offline

« Reply #36 on: 20.10.12 at 02:05:10 »

Okay, jeg har noen øl innabords nå, så beklager om dette blir veldig rotete skrevet, men jeg har inntrykk av at endel her mener at fordi kvinner har mindre styrke og masse enn menn, er det så og si helt håpløst uansett om de først har havnet i en fysisk overfallssituasjon, og at man dermed så og si utelukkende bør satse på unngåelsestaktikker, oppmerksomhet og bevissthet, fremfor kortere selvforsvarskurs. Her er jeg uenig, og mener selv kortvarig trening på ulike former for fysisk motstand absolutt har noe for seg for kvinner. Ja, selvfølgelig vil kvinner ha et stort handikap i en slosskamp med en mann grunnet styrkeforskjeller, men her er det viktig å skille mellom selvforsvar og slosskamp.

Et selvforsvarskurs har ikke til hensikt å trene en kvinne til å *overvinne* en mann i slosskamp, men til å gi henne noen teknikker som forhåpentligvis vil øke hennes muligheter til å  utøve fysisk motstand i en overfallssituasjon dithen at det kanskje vil gjøre det mulig for kvinnen å flykte. At ingen fysiske forsvarsteknikker er 100% reliable, og at kvinner i utgangspunktet har et handikap grunnet styrke/masse-forskjeller, er derfor etter min mening i seg selv ikke noen grunn til å totalt unnlate å trene selvforsvarsstrategier overhodet, fordi null forsøk på forsvar har ca. like stor sjangse til å lykkes.

Jeg har to venninner samt en eksdame som har vært i ubehagelige situasjoner på vei hjem fra byen, der nettopp det å gjøre fysisk motstand gjorde de istand til å forlate situasjonen helskinnet. Dette er ikke fordi de hadde trent kampsport i åresvis(ingen av de hadde noen kampsporterfaring, bortsett fra eksen min som hadde blått belte i kyokushinkai), eller fordi de er spesielt sterke, men fordi de gikk bananas i situasjonen og slo, sparket og bet, kombinert med hyling og skriking. Dette gjorde at gjerningsmannen i samtlige tilfeller flyktet og nettopp dette, samt at de fleste overfallsvoldtekter foregår i situasjoner der offeret har vært beruset samt på et sted der det er potensielt lite vitner, er jo et tegn på at voldtektsmenn ønsker lette ofre som overfallsmannen kan dominere psykisk og fysisk. Voldtekter handler nemlig svært skjeldent om sex men derimot om dominans, og et offer som viser seg å være vanskelig å dominere, blir desto mindre attraktivt for en overfallsmann.

Jeg tror veldig mange mannlige kampsportutøvere, særlig de som har trent en god del år og interesserer seg for RBSD, går rundt inne i en egen fatalistisk boble der en har worst-case-scenarier som et slags benchmark for hvordan situasjoner vil arte seg, og antagelig ubevisst går rundt men en oppfattning av at gjennomsnittsmannen er mye sterkere enn han faktisk er, fordi de fleste menn de er fysisk i kontakt med, gjennom trening og liknende, er andre godt trente kampsportutøvere.

Jeg har selv i jobbsammenheng(akuttpsykiatri/sikkerhetspost samt konsertvakt ved enkelte festivaler) fysisk totaldominert relativt store menn uten kampsporterfaring, kun ved bruk av temlig basic grappling i ulike situasjoner, og det er ikke fordi jeg er spesielt stor (jeg er 180 og veier bare 74kg) eller fantastisk teknisk god (definitivt ikke), men heller fordi de fleste(og her finnes det selvfølgelig unntak) som faktisk ikke trener kampsport eller bedriver jevnlig fysisk aktivitet av noe slag, rett og slett er mye svakere og dårligere til å sloss en det man lett kan tro om man bruker andre, godt trente kampsportutøvere som standard. Dette betyr SELVSAGT ikke at man skal undervurdere noen som helst form for fysisk konfrontasjon eller mennesker som er psykisk istand til å utøve vold mot andre, men det er da virkelig ikke hensiktsmessig å overvurdere de så til de grader heller?

For å komme til poenget mitt, så mener jeg at unngåelsesstrategier, streetsmarts og opptrening i å være bevisst på sine omgivelser SELVFØLGELIG er det viktigste når det gjelder selvforsvar for kvinner, men i motsetning til endel andre her, så mener jeg også at enkle grovmotoriske kampteknikker også er hensiktsmessig å lære bort. Det viktige her er å lære de bort på riktig måte, og med riktig instilling, slik at man unngår nettopp situasjoner der kvinner forlater selvforsvarskurset og tenker at de nå ikke trenger å være forsiktige på vei hjem fordi de "kan forsvare seg".

Om kvinner forlater et selvforsvarskurs og tenker dette, har personene som har avholdt kurset rett og slett gjort en jævlig dårlig jobb, men feilen her ligger ikke i å lære bort kampteknikker, men heller at de har lært bort teknikkene i helt feil kontekst. Om man skal ha med fysiske teknikker i et selvforsvarskurs er det derfor ekstremt viktig å gjøre kvinnene bevisst på at dette er teknikker som er ment å brukes i et absolutt worst case scenario, og at de absolutt ikke læres bort for å gjøre kvinnene i stand til å "banke opp" en potensiell overfallsmann, men kun læres bort for å gi de en noe økt sjangse til å kunne flykte fra en overfallssituasjon OM alt annet har gått til helvete. Siste utvei altså.

Om man klarer å realitetsorientere kursdeltagerne på en ordentlig og hensiktsmessig måte, og hovedfokuset i kurset er å unngå å havne i en overfallssituasjon for enhver pris(altså strategier for å ikke havne i situasjonen i utgangspunktet), og der det også understrekes at de få fysiske teknikkene som læres bort er absolut siste utvei og absolutt ikke noe som garantert får deg ut av en farlig situasjon, ser jeg det som en styrke at et selvforsvarskurs, selv et relativt kortvarig ett, også innebærer enkle og grovmotoriske teknikker.

Yes, bra innlegg, øl eller ikke, kan ikke ha vært så frøktelig mange...smile Enig med deg.
Logged
sulim
*****
Posts: 633
Forumavhengig
Offline Offline

VENI. VIDI. VICI.
« Reply #37 on: 20.10.12 at 10:30:26 »

"En jente klarer ikke å slå ut vedkommende helt til han er nokka og ligger nede med mindre det er en liten man på 50 kg og har aldri vært på gata"

Sa aldri at jenter ikke bør læres noe, jeg mener at fokus bør være på flykt og å komme seg løs. Og ikke gå inn clinch med knær og albuer bare fordi hun var på kurs eller trener det.
Logged
sulim
*****
Posts: 633
Forumavhengig
Offline Offline

VENI. VIDI. VICI.
« Reply #38 on: 20.10.12 at 10:33:26 »

Men jeg står på det jeg sa om at jenter er svakere og det er et STORT minus i et farlig situasjon. Med mindre jenta er Cris Cyborg eller hu dama fra video over:)
Logged
mrlee
*
Posts: 3282
Veteran
Offline Offline


Elvis has left the building.....
« Reply #39 on: 20.10.12 at 10:55:12 »

Ei dame jeg kjenner, som knapt veier 50 kilo, ble forsøkt holdt igjen på en fest av en som driver med bryting og var minst dobbelt så stor som henne. Den lille jenta på 50 kilo slengte han i gulvet og tok seg ut fra huset for egen maskin. Man skal ALDRI undervurdere damer, selv om de er små og lette, og angrep på de rette stedene og med det rette "våpenet" kan felle hvem som helst. Men det er jo en tendens til at det her på forumet er en tankegang om at det kun er proffesjonelle MMA-utøvere eller RBSD-utøvere som har en mulighet til å forsvare seg på gata. Stort sett alt annet av stilarter er jo forlengst avskrevet som "Bullshido" av "de som vet alt".
Logged

sulim
*****
Posts: 633
Forumavhengig
Offline Offline

VENI. VIDI. VICI.
« Reply #40 on: 20.10.12 at 12:22:19 »

Ei dame jeg kjenner, som knapt veier 50 kilo, ble forsøkt holdt igjen på en fest av en som driver med bryting og var minst dobbelt så stor som henne. Den lille jenta på 50 kilo slengte han i gulvet og tok seg ut fra huset for egen maskin. Man skal ALDRI undervurdere damer, selv om de er små og lette, og angrep på de rette stedene og med det rette "våpenet" kan felle hvem som helst. Men det er jo en tendens til at det her på forumet er en tankegang om at det kun er proffesjonelle MMA-utøvere eller RBSD-utøvere som har en mulighet til å forsvare seg på gata. Stort sett alt annet av stilarter er jo forlengst avskrevet som "Bullshido" av "de som vet alt".


mulig noen som sier det, og mulig noen i "alt annet" miljøet sier det tilbake. Men vi diskuterer ikke akkurat det nå:) Kan ikke stemple alle sammen.

tror folk har misforstått meg litt her, jeg mener ikke at jenter skal stå og skrike og thats it, jeg mener at fokus bør være på "escape"
Logged
Frode-Falch
Dr Low kick
*
Posts: 7940
Veteran
Offline Offline

Practice makes perfect only if u practice perfect.
« Reply #41 on: 20.10.12 at 14:31:00 »

Hvis dama mi treffer hakespissen til en mann med hennes høyre albue, så går han ned. uansett hvem han er.

Men å treffe akkurat der i kampens hete.. Det er noe annet.
Logged

Cedolf
******
Posts: 1214
Veteran
Offline Offline

« Reply #42 on: 20.10.12 at 17:23:27 »

Min 4 åring på 16 kg klarte å få meg i fosterstilling med et velrettet slag i nøttene. Hjalp lite at jeg er 100+kg.
Logged

Lagt opp som aktiv utøver.  Nå keyboard martial artist!
perbl
Überauthoratha
*
Posts: 2661
Veteran
Offline Offline

Advarsel, klemfare!
« Reply #43 on: 20.10.12 at 23:49:00 »

Tror vel egentlig de fleste er ganske enige i hovedpoenget, nemlig at kurs må fokusere på forebygging først og fremst, ved å feks ha bevisst forhold til å drikke seg sanseløs og hemningsløs, rutevalg, samt bevissthet på omgivelsene. Dette er hvertfall min taktikk ute på byen.

Min mening når det gjelder den fysiske biten er at man bør holde seg unna det jeg ser på som oppskriftskurs, ala gjør sånn, stikk en finger dit, vri hit og du har lagt ham i bakken, og heller finne et kurs som fokuserer på det å få kjenne litt på hvordan det føles å gjøre fysisk motstand og vold i en tilnærmet fullkontaktsituasjon, samt en progresjon der man får kjent litt på realistiske scenario etterhvert. Ref Christians bra innlegg over, man bør prøve å kjenne på følelsen av å slå på bananas-knappen.  boxing
« Last Edit: 21.10.12 at 00:17:55 by perbl » Logged

Per B. Løvsletten
Shemhazai
******
Posts: 1103
Veteran
Offline Offline

Homo Homini Lupus
« Reply #44 on: 21.10.12 at 11:35:26 »

Min mening når det gjelder den fysiske biten er at man bør holde seg unna det jeg ser på som oppskriftskurs, ala gjør sånn, stikk en finger dit, vri hit og du har lagt ham i bakken, og heller finne et kurs som fokuserer på det å få kjenne litt på hvordan det føles å gjøre fysisk motstand og vold i en tilnærmet fullkontaktsituasjon, samt en progresjon der man får kjent litt på realistiske scenario etterhvert. Ref Christians bra innlegg over, man bør prøve å kjenne på følelsen av å slå på bananas-knappen.  boxing

Dette er jeg helt enig i, mest fordi man ved å trene i et slikt format (fullkontakt/høy grad av realisme) får kjenne på kroppen hvor vanskelig det kan være å forsvare seg hvis man møter feil person, hvilket kan motvirke følelsen av falsk trygghet. Dessverre virker det som om altfor få selvforsvarskurs legger opp til dette.

Vi kan for øvrig alle nevne eksempler på kvinner som på mirakuløst vis klarte å forsvare seg mot en eller annen stor og sterk mann. Det finnes også historier om utrente menn som har gitt erfarne kampsportutøvere juling, samt mennesker som har sloss mot løver og vunnet. Det betyr ikke at resultatet nødvendigvis er veldig reproduserbart.
Logged

Arte suave.
Pages: 1 2 [3] 4  All Go Up Print 
Kampforum.no  |  Generelt  |  Selvforsvar (Moderators: Rune Lind, Tormod, Simon Flack)  |  Topic: Selvforsvarsbok med bla.a. Cecilia Brækhus « previous next »
Jump to:  

Social sharing

  Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines