Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
19.10.18 at 04:42:15

Login with username, password and session length
* Home Help Search Login Register
Kampforum.no  |  Generelt  |  Selvforsvar (Moderators: Rune Lind, Tormod, Simon Flack)  |  Topic: Selvforsvarsbok med bla.a. Cecilia Brækhus 0 Members and 1 Guest are viewing this topic. « previous next »
Pages: 1 2 3 [4]  All Go Down Print

Selvforsvarsbok med bla.a. Cecilia Brækhus

Ch_Omega
« Reply #45 on: 21.10.12 at 16:32:54 »

Tja, jo flere eksempler på at det faktisk har lykkes kvinner å forsvare seg fysisk mot fysisk overlegne menn, jo mer empiri har man jo på at det faktisk ER reproduserbart. Dette betyr selvfølgelig ikke at det vil funke hver gang, og ikke nødvendigivs engang at det vil funke i 50% av tilfellene, men å argumentere for at man ikke bør lære bort fysisk forsvar overhodet fordi det ikke er noe som fungerer i de aller fleste tilfellene(hva gjør egentlig det, når man snakker om selvforsvar?), synes jeg ikke gir mening når det å lære bort noen enkle prinsipper for hvordan forsvare seg, dithen at man øker muligheten til flukt fra situasjonen om enn bare ørlite, faktisk kan være det som skiller mellom det å bli et reelt offer og det å bare ha blitt forsøkt gjort til offer.

Men somsagt, for at det å lære bort slike teknikker skal ha noe for seg, er det viktig at det gjøres på rett måte, der realitetsorientering, rett kontekst og reell hensikt faktisk vektlegges sterkt, slik at man ikke gjør vondt værre ved å skape personer som oppnår falsk trygghet og uheldige holdninger, og dermed setter seg selv i potensielt farligere situasjoner enn personen hadde gjort i utgangspunktet.
Logged
Ryan
****
Posts: 320
Gammel ørn
Offline Offline

« Reply #46 on: 11.01.13 at 22:45:50 »

En anmeldelse av selve boka (takk Deichman):

Jeg kunne gått i detalj på det jeg liker og misliker med denne boka, men det får holde med en lett oppsummering.
 
For kvinner som ikke har snøring på dette temaet og som trenger gode råd (som vel ofte er unge, naive tjejer i storbyen), så er dette en grei introduksjon. Brækhus er en noe kunstig person å dra inn i dette prosjektet, men man kan ikke se bort fra at det nok fungerer fint å ha en tøff og populær kvinne som mange har som forbilde, fronte et slikt prosjekt. Det betyr nok mye (både for forlaget og i effekten). Det er flere bidragsytere til denne boka, og det er vanskelig å si hvem som har gjort hva her.

Boka er velfungerende på forebyggings-delen. Det er jo her en slik bok mest kan gjøre en reell forskjell, først og fremst.  Selvforsvarskurs etc. anbefales såvidt i teksten, men det uttalte rasjonale er bare for å lære selve teknikkene bedre. Her har man hovedsvakheten med boka.

Hardcore realisme om hvordan det virkelig er å bli overfalt, truet, voldtatt etc. kommer ikke frem. Og den ekstreme motstanden man bør gjøre mot dette er ikke synliggjort. F.eks. er alle fotografiene altfor statiske og uten aggressiv energi og dynamikk. En ting er de flate ansiktsuttrykkene, men hele kroppsspråket og råskapen burde vært mer realistisk. En vanlig felle å gå i når det gjelder bokformatet. Det blir for mye martial arts med kliniske "moves".

Boka er ikke særlig matnyttig når det gjelder extreme close-range og vanlige holds etc. på kvinner. Det skrives lite om generelle selvforsvars-prinsipper (spesifikt for kvinner og), mental trening, akutt problemløsning, og å overkomme etiske begrensninger spesielt  ang. snill pike-fenomenet. Det burde vært nevnt den relevante forskningen som er gjort på området, særlig som handler om overlevelse. Man kunne hatt med hva man kan gjøre når overmakten blir for stor (f.eks. bevisst se etter kjennetegn på overgriper og observere omgivelser , komme seg raskt til voldtektsmottak for sikring av biologiske spor m.m.).

Høy-adrenalisert stresstrening med realistisk motstand, og med noen få  tool/target grovmotoriske teknikker i bagasjen (state-dependant learning) , er det som er viktigst i all selvforsvar. Dette nevnes ikke i boka.   
Logged

Advanced level means perfecting simplicity.

Peace is not the absence of conflict. It is the mastery of conflict.
Pages: 1 2 3 [4]  All Go Up Print 
Kampforum.no  |  Generelt  |  Selvforsvar (Moderators: Rune Lind, Tormod, Simon Flack)  |  Topic: Selvforsvarsbok med bla.a. Cecilia Brækhus « previous next »
Jump to:  

Social sharing

  Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines