Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
24.09.18 at 19:22:07

Login with username, password and session length
* Home Help Search Login Register
Kampforum.no  |  Disipliner  |  RBSD (Moderator: Simon Flack)  |  Topic: Fint og praktisk eksempel på hvorfor det er lurt å utvikle "the fence" 0 Members and 1 Guest are viewing this topic. « previous next »
Pages: [1] Go Down Print

Fint og praktisk eksempel på hvorfor det er lurt å utvikle "the fence"

bjorn
*****
Posts: 820
Forumavhengig
Offline Offline

If you think you can, or can not, you are right..
« on: 15.11.12 at 13:38:59 »

Kom over denne videoen på facebook:Det er jo åpenbart, men sikkert ikke så mange som faktisk trener på dette med å venne seg til å få hendene opp i en ikke-truende positur når/hvis noen kommer veldig nærme.
Logged

Grappling-blogg: http://egofreejj.com
Shemhazai
******
Posts: 1103
Veteran
Offline Offline

Homo Homini Lupus
« Reply #1 on: 16.11.12 at 13:18:14 »

Veldig bra demonstrasjon. Det vanskelige med å implementere 'the fence', er å gjøre det på en måte som faller seg naturlig i situasjonens sosiale dynamikk, uten at du oppfattes som eskalerende ved å innta en 'fighting stance'. Mange kranglevorne typer er ekstremt følsomme for enhver form for 'kampklart' kroppsspråk, og selv om eventuelle tilskuere neppe reagerer på at du gestikulerer/har hendene fremfor deg med åpen håndflate, vet jeg at enkelte aggressorer vil kunne reagere på det, om enn mer eller mindre ubevisst.

Det er så klart bedre å risikere å eskalere et par situasjoner (og håpe at de fortsatt lar seg roe ned), enn å bli overrumplet med hendene nede av en fyr som kom til å slå deg samme hva, fordi du var redd for å provosere. Poenget mitt er vel bare at selvforsvar er vanskelige greier.
Logged

Arte suave.
AndersBreiflabb
*
Posts: 2636
Veteran
Offline Offline

« Reply #2 on: 16.11.12 at 16:08:48 »

bra video og bra svar av Shemhazai.

Det finnes jo også mellomveier man egentlig alltid kan gjøre/ha i bakhodet. "Tucke" haken på en naturlig måte. Følge med på kroppspråket til den andre (knytter han neven, lar han armen skli litt ut fra kroppen, legger han vekten på det ene beinet/legger hoften til for å generere kraft osv - alle signaler som kan indikere at et slag kommer hvert sekund.)
Logged
Agandhjin
Autentisk Kampentusiast
*
Posts: 12389
Guru
Offline Offline

« Reply #3 on: 17.11.12 at 03:45:13 »

En "fence" er helt klart viktig, det er de fleste enig i, men jeg mener avstandskontroll er viktigere. Med avstandskontroll som hovedplan og bevegelse som evakueringsprosedyre, så kan den skjulte guarden være sekundær. Min erfaring er også at det er viktig å bruke tid på dette med "å spille". Da med overbevisende bruk av hender (gestikulering, blikk, tonefall, kognitive rutiner, manuskript/dialog, strategisk forarbeid og taktisk plassering.

Her har jeg funnet mange krysningspunkter med min egen erfaring og AMOK! sine katalogisering.
Logged

Dan Thomas Agandhjin Marceliussen Blogg
Juggernaut Fight Group
Ryan
****
Posts: 320
Gammel ørn
Offline Offline

« Reply #4 on: 07.12.12 at 22:34:12 »

Denne samlingen med videoklipp viser også et faktum som jeg føler er noe usagt i selvforsvarsverdenen. Det å ha hendene oppe gir ikke noen "automatisk" beskyttelse mot sucker-punch gjennom egen startle/flinch etc., like lite som en profesjonell bokser kan forsvare seg 100 prosent. For her skjer det at et par bad-guy'er bevisst bare svinger rundt underarmen og treffer solid i ansiktet.

Det er selvsagt ingen garantier i selvforsvar. Man skulle helst vært en miks av clairvoiant, Flash Gordon og blekksprut. Her handler det jo først og fremst om forebygging og å minimere reaksjonstid. Det betyr bl.a. å holde armene i riktig høyde og være god på å realtime tolke pre-contact indicators. Pre-contact indicators forutsetter at man virkelig følger med på rett måte, og at man har trening intellektuelt og kroppslig på det (enten gjennom god RBSD eller gjennom relevant skarp erfaring over tid). Hele action vs. reaction-"myten" er altså bare en del av regnestykket.

En emosjonelt over-reaktiv de-escalation stance som beveger seg i retning fetal position (der kroppen "krymper"), røper at man ikke er i stand til å da forsvare seg offensivt. Enten bør de-escalation stance se ut som helt naturlig varierende, gestikulerende kroppsspråk passende for situasjonen, eller så må man tydelig strekke den ut som et signal på villighet til å løse problemet (ikke-konfronterende og anti-denial), være rolig og klar for innkommende angrep med god biomekanisk integritet. Det er en misforståelse at en de-escalation stance nødvendigvis kommer til å se kampklar eller pinglete ut. Det hjelper å tro på det man gjør på et dypt nivå for å få et kongruent og overbevisende kroppsspråk. Slikt kan jo bare komme gjennom desensitivisering og relevant trening.

Hvis man får mulighet, tidsrom og at det er praktisk for situasjonen, så kan evnen til å lese pre-contact indicators gjøre at man på et enda tidligere tidspunkt unngår konfrontasjon overhode. Det er jo ideelt. Her kommer også tidligste fasen av avstandskontroll inn, som Agandhjin er innpå. Det må vel være det mest humanistiske selvforsvar: Å ta vekk målet.

Logged

Advanced level means perfecting simplicity.

Peace is not the absence of conflict. It is the mastery of conflict.
Pages: [1] Go Up Print 
Kampforum.no  |  Disipliner  |  RBSD (Moderator: Simon Flack)  |  Topic: Fint og praktisk eksempel på hvorfor det er lurt å utvikle "the fence" « previous next »
Jump to:  

Social sharing

  Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines