Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
21.09.18 at 06:06:32

Login with username, password and session length
* Home Help Search Login Register
Kampforum.no  |  Generelt  |  Diverse (Moderators: Johannes Ibel, Agandhjin)  |  Topic: Politiet/voldtektsmenn/arrestasjonsteknikker 0 Members and 1 Guest are viewing this topic. « previous next »
Pages: 1 [2] 3  All Go Down Print

Politiet/voldtektsmenn/arrestasjonsteknikker

Kilo Papa
**
Posts: 55
Stuntposter
Offline Offline

« Reply #15 on: 18.02.13 at 17:25:03 »

Man bruker makt i den grad det er nødvendig, og ikke utover det som trengs for å få kontroll på situasjonen.
Nødvendig, lovlig, proporsjonalt jfr. Politiloven §6.
Hvis man blir så følelsesmessig involvert at man går inn for "å jule opp" eller "ta igjen" på personen man skal pågripe, så er man på ville veier og mister endel av den profesjonelle avstanden til situasjonen. Med andre ord, det stikk motsatte av å være en profesjonell yrkesutøver.

Samtidig må man vel erkjenne at det kan gå en kule varmt for noen og enhver i noen situasjoner (i hvert fall for mitt vedkommende) men det gjelder å såpass god selvbeherskelse at man ikke trår over streken og ikke utøver mer makt enn det som er nødvendig.

Som det blir nevnt i artikkelen, det er rettsystemet som skal straffeforfølge mannen, ikke politipatruljen på stedet. Det er rettsystemet som skal avdekke om det har skjedd et straffbart forhold og hva slags straff vedkommende skal ilegges. Skal man jobbe i politiet må man ha dette meget klart for seg, IMO.

For øvrig setter jeg penga mine på BJJ eller Judo fremfor Aikido...
 
Logged
Mannen uten x
******
Posts: 2201
Veteran
Offline Offline

« Reply #16 on: 18.02.13 at 18:07:04 »

synes ikke de sparkene så veldig harde ut heller. De pågriper jo tross alt en mann som har voldtatt en dame, når man er i stand til det, ser jeg ikke noen grunn til at politimannen skal ta noen sjanser og go easy..

Feil.

De pågriper en mann som er mistenkt for voldtekt. Stor forskjell.

 
Jenta som akkurat hadde blitt voldtatt og potensielt ødelagt for livet synes nok også at noen slag når han gjorde motstand mot politiet var å ta for hardt i.

Selv om dette skulle vise seg å være voldtektsmannen, så er det heller ikke da politiets oppgave å dele ut straff i form av spark og slag. Mannen som blir pågrepet er i prinsippet uskyldig, noe mange ser ut til å glemme.

Jeg sier at man må se pågripelsen basert på situasjonen. Her er det snakk om en voksen mann som har voldttatt en jente, sporene er ferske og han er "på rømmen". Ergo han er en mye større trussel enn  f.eks en nasker. Med din logikk kan ikke politiet skyte tilbake på væpna ranere, da de faktisk ikke er DØMT for ranet? Poenget mitt er at politiet behandler ikke alle likt når de gjør pågripelser, og praksis er vel at jo større trussel mistenkt er, jo hardere og mer "rett på sak" er pågripelsen.
Logged

Mr. sexy!
Nightwatch
*
Posts: 43
Forummedlem
Offline Offline

« Reply #17 on: 18.02.13 at 18:28:34 »

Det er ihvertfall tydelig at det ikke lønner seg å motsette seg arrest. Når treningen på arrestasjonsteknikk er så dårlig som er nevnt, så kan man risikere å få seg noen fiker som i videoen, eller å ligge noen minutter i en airchoke og flere politifolk oppå deg som skjedde i Trondheim for noen år tilbake. Det blir litt som en nybegynner med ego som halvveis river av deg hånda når han skal trene en wristlock, jeg tar ikke den sjangsen ovenfor politiet.
Logged
Kilo Papa
**
Posts: 55
Stuntposter
Offline Offline

« Reply #18 on: 18.02.13 at 19:40:14 »

Motsetter man seg nok, kan det jo hende man får en strl § 127, vold mot offentlig tjenestemann, med på kjøpet. Voldsbegrepet her favner bredere enn f.eks legemsfornærmelse. Så av juridiske og helsemessige grunner, vær snill og grei når pb.Thorvald kommer, så slipper du å bli air-choka av skiftarbeid-magen noen i etaten har ervervet over åra smile
Logged
Addey
Mr. Nice Guy :)
*
Posts: 4346
Veteran
Offline Offline

It's okay - he's in a happy place now.
« Reply #19 on: 19.02.13 at 14:28:15 »

Her er det snakk om en voksen mann som har voldttatt en jente, sporene er ferske og han er "på rømmen". Ergo han er en mye større trussel enn  f.eks en nasker.

Og fremdeles er han bare en mistenkt. Kanskje dette faktisk var en nasker, som fikk lettere panikk da han fikk politiet i hælene? Jeg kjenner ikke forhistorien, hvorvidt politiet har fulgt etter ham etter at de selv observerte voldtekten, eller hvorvidt han ble plukket ut pga vitneutsagn, men i denne situasjonen ser han ikke mye ut som en trussel for politibetjentene som arresterer ham. Og det er dét hardheten i arrestasjonen burde reflektere.

Med din logikk kan ikke politiet skyte tilbake på væpna ranere, da de faktisk ikke er DØMT for ranet? Poenget mitt er at politiet behandler ikke alle likt når de gjør pågripelser, og praksis er vel at jo større trussel mistenkt er, jo hardere og mer "rett på sak" er pågripelsen.

Det er selvfølgelig noe totalt annet, og å si at det er samme logikk er totalt på villspor. Ranere som skyter tilbake utgjør en umiddelbar trussel mot politiet og befolkningen generelt, og de må kunne ta de tiltak de trenger å gjøre for å forsvare seg selv og andre. Sammenligningen ville vært mer gyldig hvis de hadde kommet over voldtektsmannen mens voldtekten pågikk, da kunne de gjort det som var nødvendig for å forsvare den som ble voldtatt. Etter at situasjonen ikke lenger er overhengende farlig, verken for offeret eller politiet, så er ikke lenger det argumentet gyldig.

Jeg forstår helt og fullt at følelser kan ta overhånd, og hadde jeg vært den som hadde fakket en fyr jeg trodde hadde f.eks. voldtatt datteren min, så hadde jeg klikket totalt, og ikke vært på langt nær så snill som disse to herremennene. Men jeg er ingen profesjonell part i noe slikt, sånn som disse politifolkene er, som burde ha trening nok til å håndtere en slik situasjon uten å la følelsene komme i veien. Så igjen, det eneste som burde endre noe på hardheten i arrestasjonen er den faren arrestanten utgjør der og da, ikke hva noen påstår at han har gjort tidligere.

Det er godt mulig dette ikke er praksis innen norsk politi, men det forhindrer ikke at jeg like fullt mener at det er slik kriteriene burde være. Sammenlign gjerne med selvforsvar, noe jeg synes argumentasjonen din bærer preg av. En selvforsvarssituasjon er i prinsippet over i det øyeblikket du som forsvarer ikke lenger er i umiddelbar fare. Mange drar denne strikken mye lenger, nesten over i hevnaksjoner i etterkant, som f.eks. å skyte en raner i ryggen på vei ut av et hus eller lignende. Det er noe helt annet enn selvforsvar/nødverge, og kan ikke argumenteres på samme måte. At politifolk synes en handling som en person er mistenkt for å gjøre er forkastelig, gjør ikke at de da har eller burde ha tillatelse til å være ekstra hardhendt under pågripelsen.

Når det er sagt synes jeg ikke denne pågripelsen så spesielt voldsom ut. For utrente som ikke er vant med kampsituasjoner kan jeg skjønne at den ser slik ut, men ingen av sparkene eller slagene så spesielt harde ut. Jeg synes derimot de så ganske unødvendige ut, all den tid de var to politifolk og hund, med andre ord liten sjanse for at fyren skulle unnslippe, og det er der min kritikk havner. De kunne helt fint ha fått kontroll over denne fyren uten å ty til slag og spark (spesielt hvis de hadde hatt bittelitt grapplingkunnskap), og enten man liker det eller ei så er politiets fremtreden en svært viktig del av måten politiet skaper tillit i befolkningen. For folk flest er slag og spark mye "voldeligere" enn nær sagt en hvilken som helst grapplingteknikk (med mulig unntak av kvelninger), noe politiet absolutt bør legge vekt på i sin trening.
Logged

gasman
« Reply #20 on: 19.02.13 at 15:17:35 »

For meg så det ut som hunden bare var i veien under pågripelsen, den ene politimannen hadde mer enn nok med å holde den unna, slik at den andre mer eller mindre måtte hanskes med den pågrepne alene.
Logged
Addey
Mr. Nice Guy :)
*
Posts: 4346
Veteran
Offline Offline

It's okay - he's in a happy place now.
« Reply #21 on: 19.02.13 at 16:44:33 »

På videoen kanskje, men i teksten sto det at det var hunden som hadde fått tak i fyren. Noe som vel vil gjøre de fleste litt mer medgjørlig...
Logged

gasman
« Reply #22 on: 19.02.13 at 17:08:31 »

Uansett, å ta ned en krakilsk faen alene blir alltid stygt. Forøvrig er jeg selvfølgelig enig med din analyse Addey smile
Logged
Påltergeist
****
Posts: 434
Gammel ørn
Offline Offline

« Reply #23 on: 19.02.13 at 21:40:38 »

Det er selvfølgelig ikke opp til politimenn å straffe noen, det være seg antatte voldtektsmenn eller andre, med spark og slag. Arrestasjonsteknikker handler om å få kontroll med bruk av nødvendig makt, ikke om revansjisme. Nå var det heller ingenting ved den episoden som tilsa at politiet gikk inn for å skade eller hevne seg på den pågrepne.

De såkalte "sparkene" ser for meg ut som forsøk på å bevare balansen. Akkurat det er ikke alltid så lett når en er i basketak med en krakilsk person på et glatt og isete underlag. "Hammerslagene" mot den pågrepne personens arm ser litt ufine ut, men jeg synes det er vanskelig å uttale seg veldig bombastisk om hvorvidt dette var en nødvendig og forsvarlig form for maktbruk. Hvis politimannen slet veldig med å få kontroll på armene til den pågrepne, og det ser det jo ut som om han gjorde, kan det kanskje argumenteres for at noen hammerslag mot armen var den mest skånsomme løsningen for å gå kontroll der og da. Skadepotensialet ville trolig ha vært langt større ved veldig brå bevegelser/bøyninger på den samme armen.
Logged
Addey
Mr. Nice Guy :)
*
Posts: 4346
Veteran
Offline Offline

It's okay - he's in a happy place now.
« Reply #24 on: 20.02.13 at 09:58:08 »

Ikke enig i at sparkene ser ut som et forsøk på å bevare balansen, mer som et lite hint om "se til helv... å snu deg rundt", på samme måte som slagene i armen var et hint om å få armen bakpå ryggen. Bruker akkurat samme taktikk selv under trening, men da slag med åpen hånd, siden det ikke er meningen at det skal gjøre vondt eller skade, men kun være en oppfordring til den man skal få kontroll på.
Logged

Påltergeist
****
Posts: 434
Gammel ørn
Offline Offline

« Reply #25 on: 20.02.13 at 15:37:13 »

Ikke enig i at sparkene ser ut som et forsøk på å bevare balansen, mer som et lite hint om "se til helv... å snu deg rundt", på samme måte som slagene i armen var et hint om å få armen bakpå ryggen. Bruker akkurat samme taktikk selv under trening, men da slag med åpen hånd, siden det ikke er meningen at det skal gjøre vondt eller skade, men kun være en oppfordring til den man skal få kontroll på.

Etter å ha sett episoden et par ganger til, sågar på en pc-skjerm, og ikke på en liten mobilskjerm, har jeg endret oppfatning. Politimannen sparker tydelig til den mistenkte. Sparkene er slett ikke harde, og det er høyst to, kanskje bare ett, som faktisk treffer borti mannen. Men likevel: Det er ganske tydelig at sparkene, som du skriver, er ment å få mannen over på rygg.

Jeg har lite sans for å slik teknikkbruk. En ting er alt som kan ligne på spark og slag i lovens tjeneste vil skape masse oppstyr, noe som ikke akkurat gagner politiets legitimitet og anseelse i samfunnet. Samtidig vet jeg at suboptimale løsninger, som ikke står i noe arrestasjonsteknikk, tidvis tvinger seg frem. Ikke minst gjelder dette når man i realiteten er alene -- politimannens makker hadde jo bokstavelig talt hendene fulle med å holde styr på bikkja si. Hadde begget kunne jobbe sammen, hadde det naturligvis vært mye lettere å få til kontrollerte fotlåser og andre relativt ukontroversielle passiviseringsløsninger.
Logged
Addey
Mr. Nice Guy :)
*
Posts: 4346
Veteran
Offline Offline

It's okay - he's in a happy place now.
« Reply #26 on: 20.02.13 at 17:29:00 »

Helt enig, da jeg sa at jeg brukte samme teknikk mente jeg "tappingen" på armen for å få den bak på ryggen. For å få en mann over på magen er det mange flere "snillere" teknikker å velge mellom. Han har den høyre armen hans fast, noe som burde holde mer enn nok... Og at bikkja ikke er lydig nok til å sitte stille på kommando... vel... say no more...
Logged

Påltergeist
****
Posts: 434
Gammel ørn
Offline Offline

« Reply #27 on: 20.02.13 at 22:48:15 »

Helt enig, da jeg sa at jeg brukte samme teknikk mente jeg "tappingen" på armen for å få den bak på ryggen. For å få en mann over på magen er det mange flere "snillere" teknikker å velge mellom. Han har den høyre armen hans fast, noe som burde holde mer enn nok... Og at bikkja ikke er lydig nok til å sitte stille på kommando... vel... say no more...

Nå er jeg på ingen måte noen hundeekspert, men jeg tror faktisk at det er svært vanskelig å få en "skarp" tjenestehund til å roe seg helt ned på 1-2-3-- dersom den først har fått klarsignal for å angripe. Talehandlingen "ta mann" er nok til å få bikkja til å angripe, mens "slipp", "stopp" eller "sitt" nok ikke fungerer like effektivt på en schæfer eller malle som nettopp  har blitt satt i kampmodus.  Jeg er altså ikke så sikker på at denne tjenestehunden var spesielt udisiplinert.
Logged
AndersBreiflabb
*
Posts: 2636
Veteran
Offline Offline

« Reply #28 on: 21.02.13 at 00:38:59 »

Nei, dette er ganske vanlig blant tjenestehunder. De må som regel holdes tilbake. Er de i angrepsmodus, så kan man få de til å slippe ved kommandoer, men det er nesten umulig å få de til å slutte å angripe annet enn å holde dem tilbake.
Logged
Shemhazai
******
Posts: 1103
Veteran
Offline Offline

Homo Homini Lupus
« Reply #29 on: 21.02.13 at 00:50:23 »

http://www.an.no/nyheter/article6511927.ece
Logged

Arte suave.
Pages: 1 [2] 3  All Go Up Print 
Kampforum.no  |  Generelt  |  Diverse (Moderators: Johannes Ibel, Agandhjin)  |  Topic: Politiet/voldtektsmenn/arrestasjonsteknikker « previous next »
Jump to:  

Social sharing

  Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines