Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
18.10.18 at 00:43:23

Login with username, password and session length
* Home Help Search Login Register
Kampforum.no  |  Disipliner  |  Taekwon-Do (Moderators: Werner, Addey)  |  Topic: Interesse i Kukkiwon for mer praktisk orientert Taekwondo. 0 Members and 1 Guest are viewing this topic. « previous next »
Pages: [1] Go Down Print

Interesse i Kukkiwon for mer praktisk orientert Taekwondo.

Chrisoro
*
Posts: 40
Forummedlem
Offline Offline

Hapkido, Taekwondo, Jiu-Jitsu
« on: 27.04.18 at 17:40:08 »

De siste årene har Korea Taekwondo Association (KTA) gitt ut flere bøker med en mye mer praktisk tilnærming til bruk av Taekwondo-teknikker enn det vi tidligere har sett fra den kanten.


Bl.a. har bøker som Hand Techniques of Taekwondo for Actual Fighting og KTA Taekwondo Poomsae Application Explanation vist bruk av Taekwondo-teknikker som fremstår langt mer effektive i faktisk selvforsvar enn de tidligere "stive" og stiliserte applikasjonsforslagene man gjerne har sett av teknikkene i poomsene.

Her er for eksempel en video som viser hvordan KTA mener at basic slagteknikker skal forståes og benyttes i reelle situasjoner. Videoen viser først basic-teknikkene og deretter praktisk utførelse:


KTA gjør det også tydelig at selv om spark under beltestedet ikke er lov i WT-sanksjonerte konkuranser, er lowkicks definitivt et skillsett som bør trenes på :(Playliste på youtube med en god del av videoene fra Hand Techniques-boka kan sees her.)

Det morsomme nå, er at i siste bok av denne typen, som i motsetning til de andre overnevnte ikke er gitt ut av KTA (og som foreløpig kun er å skaffe på ebay for vestlige utøvere), så figurerer selveste Hwang, In-Sik, sjefsinstruktøren hos Kukkiwon, noe som tydelig viser at Kukkiwon stiller seg bak denne nyere tolkningen av hvordan basic Taekwondo-teknikker skal forståes og benyttes.

Man skal ikke lenger tilbake enn ca. 10 år, og det offisielle DVD-settet til Kukkiwon, for å utelukkende se eksempler på gammeldagse, og relativt håpløse applikasjonsforslag til Taekwondo-teknikker med overdrevne og stiliserte bevegelser, så dette er positivt synes jeg.


Forøvrig inneholder overnevnte bok også flere grapplingteknikker, bl.a. single leg takedown, armbar og o-soto-gari, samt beskrivelse av veldig basic ground-n-pound (og på Kukkiwons egne sider, finner man for tiden beskrivelse av  bl.a. double leg takedown i den offisielle teknikkoversikten).

Selv om man neppe akkurat blir MMA-utøver av å trene Taekwondo på måten som beskrives i disse bøkene, viser det iallefall at Kukkiwon aktivt går inn for å modernisere stilarten og gjøre den mer praktisk i en tid der tradisjonelle tilnærminger til kampsport generelt ikke lenger har samme status eller ses på som like effektive som tidligere.  
boxing
« Last Edit: 27.04.18 at 18:16:54 by Chrisoro » Logged
Werner
*
Posts: 920
Forumavhengig
Offline Offline

« Reply #1 on: 30.04.18 at 07:31:20 »

Dette er jo veldig bra, og veldig interessant biggrin
Logged

Werner Lindgård. WTF Taekwondo - http://www.keumgangteam.net
Déjà Moo: The feeling you've heard this bull before.
Påltergeist
****
Posts: 435
Gammel ørn
Offline Offline

« Reply #2 on: 02.05.18 at 08:48:41 »

Interessant! Er denne dynamikken og teknikkutviklingen kontroversiell innenfor de ulike TKD-miljøene, eller? 
Logged
king rex
*
Posts: 49
Forummedlem
Offline Offline

« Reply #3 on: 02.07.18 at 19:29:05 »

 boxing DEM E DYKTIG MED OPPGRADERING AV TKD
Logged
Chrisoro
*
Posts: 40
Forummedlem
Offline Offline

Hapkido, Taekwondo, Jiu-Jitsu
« Reply #4 on: 06.07.18 at 08:14:11 »

Interessant! Er denne dynamikken og teknikkutviklingen kontroversiell innenfor de ulike TKD-miljøene, eller? 

I den «offisielle» Facebook-gruppa til Wt/Kukki Taekwondo i norge har mottakelsen av poster knyttet til disse bøkene og relaterte seminarer fått en litt lunken mottakelse, i betydningen likegyldighet til hele greia, men det skyldes nok hovedsakelig at den gruppa er veldig fokusert mot WT-Taekwondo som idrett, fremfor selvforsvar, men jeg har ikke sett noe direkte motstand mot den nye måten å gjøre ting på.

Enkelte av de større Taekwondo-gruppene i Norge, f.eks. Mudo, har jo lært bort slag på en liknende måte i over 10 år allerede, med boksing-type slag og guard, fremfor den mer tradisjonelle måte, og folk har vel blitt vant til det dithen at dette «nye» fra KTA of Kukkiwon ikke fremstår som så fryktelig nytt og spesielt.

Jeg var forøvrig til stede på et seminar med fokus på håndteknikker med master Jeong, medforfatter av to av bøkene over, i fjor høst, og der var det svært godt oppmøte, også blant høyere graderte sortbelter, noe som jo tyder en generell aksept for «den nye måten» å gjøre ting på. smile

Logged
Påltergeist
****
Posts: 435
Gammel ørn
Offline Offline

« Reply #5 on: 11.07.18 at 08:57:29 »

Det er veldig bra å ha en gjensidig toleranse for at en faktisk kan drive med både konkurranserettet og forsvarsrettet trening innenfor én og samme stilart, samt at dette faktisk betyr til dels veldig ulike teknikkvalg og løsninger.  boxing
Logged
Chrisoro
*
Posts: 40
Forummedlem
Offline Offline

Hapkido, Taekwondo, Jiu-Jitsu
« Reply #6 on: 24.07.18 at 11:14:24 »

Absolutt.  boxing

Nå er ikke jeg selv tilknyttet Mudo, men mitt inntrykk av det nåværende Taekwondo-pensumet deres opp til 1. cup (siste rødbeltet før man graderer til sort) som ligger ute på youtube, er at de har klart å balansere praktiske kampteknikker og basic selvforsvar bra med WT taekwondo som idrett, i form av at de opp til hvert belte har en eller to "kickboxing-type kombinasjoner med høy guard, en eller to selvforsvarsteknikker, et par nye spark, ett tradisjonelt mønster, samt mer sportsorienterte teknikker fra den lavere guarden som vanligvis brukes i WT-Taekwondo konkuranser.

I tillegg liker jeg at de har et pragmatisk forhold til krysstrening, dithen at svært mange av Mudo-senterne også tilbyr ting som kickboxing og BJJ.

Eksempel på pensumvideoer fra MUDO som jeg likte godt:

Eksempel på selvforsvarsteknikk (til aller første gradering):


Eksempel på kickboxing-type kombinasjon:


I tillegg sparrer visst Mudo folk også etter kickboxing-regler i tillegg til tradisjonell WT-sparring.
Logged
Pages: [1] Go Up Print 
Kampforum.no  |  Disipliner  |  Taekwon-Do (Moderators: Werner, Addey)  |  Topic: Interesse i Kukkiwon for mer praktisk orientert Taekwondo. « previous next »
Jump to:  

Social sharing

  Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines